Verleden & heden
In lang vervlogen tijden werd er in het gebied dat nu Nederland heet op grote schaal plaatselijk bier gebrouwen en werden allerlei dranken gedestilleerd. Vandaag de dag begint een lokale biercultuur weer te ontstaan, hoewel de voorheen in de regio gevestigde toeleveranciers van mout en hop vooral in het buitenland moeten worden gezocht. Ook het kleinschalig destilleren is weer in opkomst.

Wederopbouw
Niet alleen zijn de brouwerijen en destillateurs verdwenen, het idee dat wij hier een grote bepalende factor waren bij wat toen een heel belangrijk product was is verdwenen uit de hoofden van de mensen. Wij willen een bijdrage leveren aan de wederopbouw. Daartoe doen we onderzoek naar de geschiedenis van de Lage Landen en haar bier- en destilleer cultuur. De resultaten publiceren we op deze website en onze producten refereren hier aan.

Kwaliteit
Witte Klavervier heeft de ambitie om een sublieme lijn bieren te realiseren, die recht doen aan verschillende kernwaarden. Onder deze kernwaarden verstaan wij niet alleen kwaliteit, maar ook historie, waar mogelijk gebruik van lokale ingrediënten en respect voor het milieu. In een later stadium komen we mogelijk met gedestilleerd.

Leren van het verleden
Wij willen lering trekken uit wat in het verleden is gebeurd en onder toepassing van de modernste inzichten en innovaties brouwen en niet slechts een nostalgisch product leveren. In de 18e en 19e eeuw ontstond een breuk met het verleden en ging men over op massaal gefabriceerd pils. We pakken de draad weer op, maar de tijd heeft niet stil gestaan. Ondertussen is het mogelijk geworden te werken met exact te beheersen processen. Dit proces mag echter niet een bepalende en beperkende factor worden; bij veel gesteriliseerde en gepasteuriseerde producten is bijvoorbeeld ingeleverd op smaak en karakter.

Combinatie van oud en nieuw
Uit eigen onderzoek blijkt dat het bier en gedestilleerd lang geleden bijzonder werd gewaardeerd hoewel er grote verschillen waren tussen zowel de rangen en standen en evengoed de verschillende soorten. Zo hadden de bevelhebbers van VOC schepen hun eigen Sanctum Sanctorum met uitgelezen bieren. Ook een aanwijzing voor de voortreffelijke kwaliteit mag zijn het feit dat zeer hoge accijnzen werden betaald voor sommige producten. Daarnaast kwamen we bijvoorbeeld verslagen tegen over het lageren op speciale vaten om de smaak te beïnvloeden.

Transparant
Witte Klavervier staat voor eerlijk en transparant; tot in het kleinste detail vindt u op deze website alles over het bier en de achtergronden.

Doelstelling
Wij beseffen dat het volledig realiseren van deze ambities wel de nodige tijd en inspanning zal vergen, temeer daar wij geen gesubsidieerde culturele instelling zijn, maar gewoon te maken hebben met bedrijfseconomische wetten. Wij hopen dat u, de ware liefhebber, ons op deze lange weg zult willen volgen en begeleiden.

doprgb50-455