Verkoop van bio hop

Voor de huidige bieren van Witte Klavervier kopen we hop direct bij de boer. Dat is in dit geval biologische hop met analyse rapport en bio certificaat. De hop wordt gevacumeerd bewaard bij -18 graden. Voor de verkoop aan kleine brouwers verkopen we deze hop op afspraak aan de brouwerij gevacumeerd per 100 gram. Reken bij verzending op ongeveer € 8,- handling en verzendkosten. Stuur een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je iets wil reserveren of om een bestelling op te laten sturen. Hieronder de beschikbare soorten van dit moment (Joris Cambie oogst 2017).
Prijs: € 5,50 per 100 gram

doprgb50 455


Schermafbeelding 2018 12 06 om 14.10.21Schermafbeelding 2018 12 06 om 14.10.04
Schermafbeelding 2018 12 06 om 14.09.38

scal

doprgb50 455

Kwaliteit
Bij de keuze van ingrediënten staan kwaliteit, bewust en milieu-verantwoord ondernemen voorop. Producten voldoen niet aan deze criteria als ze van te ver weg moeten komen of van onvoldoende kwaliteit zijn. Kwalitatief uitstekende producten van bijvoorbeeld familiebedrijven voldoen soms met goede reden niet aan certificering.

Wat is lokaal
We blijven steeds kijken of op dit vlak ergens winst te boeken is, geen onnodig gesleep met producten. Lokaal wil op dit moment zeggen binnen een straal van een paar honderd kilometer geproduceerd, net als honderden jaren geleden overigens. Dichterbij blijkt in de praktijk niet mogelijk gezien de situering van mouterijen, hopverbouw en distributiekanalen.

Stimuleren van ontwikkelingen
Vanaf het begin proberen wij aan hop en mout uit de streek te komen en stimuleren initiatieven in die richting. Zo kan heel langzaam misschien de cirkel kleiner worden. Dit is een proces dat veel tijd en geduld vergt. Projecten in die richting ondersteunen we van harte.

Invloed van de consument
U heeft zelf een flinke invloed; als u onze producten koopt, vergroot dit automatisch onze greep op deze zaken. Door grotere volumes kunnen wij méér bepalen en leggen een groter gewicht in de schaal.

doprgb50-455

Fortuna Vitrea - In Vitro Fortuna

Geluk is (breekbaar) als glas - In dit glas (zit) geluk

Witte Klavervier in de gouden eeuw
Het is Wycher Geerlichs geweest die de voormalige smidse aan de Koestraat 33 in Zwolle uitvoerig liet verbouwen tot bierbrouwerij en er de naastgelegen mouterij (in het Krommejak) aan toevoegde. Dit was halverwege de 17e eeuw in 1651. In de oudste stadrechten van Zwolle hieronder vinden we de bepaling dat brouwerijen in een smidse moeten worden gevestigd, vermoedelijk omdat daar rekening met brandveiligheid is gehouden bij de bouw.

Hoppenbier
Begin 13e eeuw was in Bremen een zeer goed smakend 'hoppenbier' uitgevonden. Bremen was, net als Zwolle, een Hanzestad met een soort interne markt en een systeem van gildemeesters, meesterknechten, leerlingen etc. Het duurde niet lang of de nieuwe methode was ook in de Lage Landen bekend en we gingen hier ook hop verbouwen en het nieuwe 'hoppenbier' drinken.

hoppenbier-item190-zwolle
Stadsrechten van Zwolle 14e eeuw

Zwolle loopt voorop
Zwolle liep voorop in deze ontwikkelingen en er werd eind 14e eeuw al geen Gruyt bier meer gebrouwen. In 1605 lezen we onder andere: 'waar van 't jopen bier, te Zwolle gebrouwen wordende, het onderwerp is, en waar men de uitdrukking aantreft van Zwolfche Heeren bieren'.
Ook vonden we bronnen over het ontstaan van een Zwols witbier halverwege de 17e eeuw waarbij ook de toenmalige burgemeester betrokken was. De tekst van het document dat hierbij werd opgemaakt vind u hier.

Zwolle bezet
Zwolle werd in 1672 bezet, de totale legermacht telde '30.000 Keur- en Furftelyke Keulsche en Munferfche troupes'. Dit was een 'stadhouderloze' periode; we waren heer en meester op zee, maar de steden in de provincie waren vrijwel onverdedigd. We nemen aan dat de brouwerij een speciale aantrekkingskracht heeft gehad op sommige van deze lieden. De toenmalige brouwer/eigenaar van de Witte Klavervier kwam in hetzelfde jaar om, waarschijnlijk in verband hiermee.
Later kwam de brouwerij tot grote bloei en bleef lange tijd binnen één familie.

De moderne tijd
In de 18e eeuw sloot de Witte Klavervier haar deuren. Er gingen geleidelijk andere regels gelden; bier moest massaal en goedkoop worden geproduceerd en niet teveel smaak hebben. Brouwerijen die concurreerden op kwaliteit waren er wel maar hebben het niet gered. De 19e eeuw is waarschijnlijk het hoogtepunt in de ongelijkheid van inkomen, in Nederland nog méér vergeleken met Engeland en Frankrijk. Waarschijnlijk is dit de hoofdreden voor het verdwijnen van kwalitatief goed bier. De fabrieksarbeiders in de nieuwe tijd waren arm en dronken thee, jenever en pils.

Meer informatie over de oude brouwerij is te vinden op Wikipedia.


doprgb50-455

Verleden & heden
In lang vervlogen tijden werd er in het gebied dat nu Nederland heet op grote schaal plaatselijk bier gebrouwen en werden allerlei dranken gedestilleerd. Vandaag de dag begint een lokale biercultuur weer te ontstaan, hoewel de voorheen in de regio gevestigde toeleveranciers van mout en hop vooral in het buitenland moeten worden gezocht. Ook het kleinschalig destilleren is weer in opkomst.

Wederopbouw
Niet alleen zijn de brouwerijen en destillateurs verdwenen, het idee dat wij hier een grote bepalende factor waren bij wat toen een heel belangrijk product was is verdwenen uit de hoofden van de mensen. Wij willen een bijdrage leveren aan de wederopbouw. Daartoe doen we onderzoek naar de geschiedenis van de Lage Landen en haar bier- en destilleer cultuur. De resultaten publiceren we op deze website en onze producten refereren hier aan.

Kwaliteit
Witte Klavervier heeft de ambitie om een sublieme lijn bieren te realiseren, die recht doen aan verschillende kernwaarden. Onder deze kernwaarden verstaan wij niet alleen kwaliteit, maar ook historie, waar mogelijk gebruik van lokale ingrediënten en respect voor het milieu. In een later stadium komen we mogelijk met gedestilleerd.

Leren van het verleden
Wij willen lering trekken uit wat in het verleden is gebeurd en onder toepassing van de modernste inzichten en innovaties brouwen en niet slechts een nostalgisch product leveren. In de 18e en 19e eeuw ontstond een breuk met het verleden en ging men over op massaal gefabriceerd pils. We pakken de draad weer op, maar de tijd heeft niet stil gestaan. Ondertussen is het mogelijk geworden te werken met exact te beheersen processen. Dit proces mag echter niet een bepalende en beperkende factor worden; bij veel gesteriliseerde en gepasteuriseerde producten is bijvoorbeeld ingeleverd op smaak en karakter.

Combinatie van oud en nieuw
Uit eigen onderzoek blijkt dat het bier en gedestilleerd lang geleden bijzonder werd gewaardeerd hoewel er grote verschillen waren tussen zowel de rangen en standen en evengoed de verschillende soorten. Zo hadden de bevelhebbers van VOC schepen hun eigen Sanctum Sanctorum met uitgelezen bieren. Ook een aanwijzing voor de voortreffelijke kwaliteit mag zijn het feit dat zeer hoge accijnzen werden betaald voor sommige producten. Daarnaast kwamen we bijvoorbeeld verslagen tegen over het lageren op speciale vaten om de smaak te beïnvloeden.

Transparant
Witte Klavervier staat voor eerlijk en transparant; tot in het kleinste detail vindt u op deze website alles over het bier en de achtergronden.

Doelstelling
Wij beseffen dat het volledig realiseren van deze ambities wel de nodige tijd en inspanning zal vergen, temeer daar wij geen gesubsidieerde culturele instelling zijn, maar gewoon te maken hebben met bedrijfseconomische wetten. Wij hopen dat u, de ware liefhebber, ons op deze lange weg zult willen volgen en begeleiden.

doprgb50-455

Meer artikelen...