Witte Klavervier nieuw Nederlands bier
Witte Klavervier was oorspronkelijk een lokale brouwerij en mouterij aan de Koestraat in Zwolle. Witte Klavervier staat nu vooraan bij de volgende stap in de ontwikkeling van Nederlands bier: innovatie, terroir en lokale ingrediënten:

Doelstellingen
Eén doel van de brouwerij is met lekker Nederlands bier te komen. Tweede is de vergeten Nederlandse biergeschiedenis weer onder de aandacht te brengen. De cultuur-historische betekenis van bier en bierstijlen zijn altijd compleet verwaarloosd in Nederland.
Vervolgens willen we de brouw infrastructuur zoals hij vroeger bestond met hopverbouw en mouterijen graag weer terugbrengen in hedendaagse vorm, waardoor een meer eigen karakter, millieu-voordelen en werkgelegenheid kunnen ontstaan.

Micro-mouterij
Vanaf het eerste begin heeft Witte Klavervier gestaan voor Nederlands bier. Eerder kwamen we al met Nederlandse bierstijlen, maar daar horen ook Nederlandse ingrediënten bij die eenvoudig niet bestonden. We zijn de afgelopen jaren bezig geweest om Mouterij de Kiem mogelijk te maken, en die gaat er nu ook werkelijk komen met een extra krachtige naam; onlangs hebben we Mouterij KiemKracht opgericht, en zijn we gevestigd in Bad Nieuweschans. Dit wordt een aparte activiteit die min of meer los staat van het merk Witte Klavervier, maar is wél het resultaat van de visie en volharding achter de doelstellingen van Witte Klavervier. Het is datgene waar het merk voor staat. Kijk op facebook naar Mouterij KiemKracht, binnenkort komt er ook een aparte website.

VLB gecertificeerd mouter
Sinds enkele jaren doen we ervaring op met het mouten van granen en verzamelen hierover kennis, zowel praktisch als theoretisch. In 2016 hebben we een training bij de Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei in Berlin (VLB) afgesloten en zijn nu door de VLB gecertificeerd als mouter.

Onderzoek graansoorten
In een project samen met Wageningen UR (University & Research centre), Centrum voor Genetische Bronnen Nederland, UniFarm en SlowFood Nederland zijn voorjaar 2016 granen geplant, deels uit de genenbank, met soorten en rassen die we tegenkomen in de 18e, 19e en 20e eeuw. De bedoeling hiervan is om producten te ontwikkelen voor de micro-mouterij. Een kleinschalige mouterij heeft alleen bestaansrecht als de geproduceerde mout een meerwaarde heeft ten opzichte van wat nu al wordt aangeboden. De bijzondere graansoorten zijn in 2017 voor het tweede jaar vermeerderd op een perceel van De Graanrepubliek in Oost-Groningen.

Kuitbier 2016

Ons kuit bier won op de World Beer Cup in Denver 2014 een zilveren medaille. Daarnaast heeft de Brewers Association besloten het Kuit in de officiële richtlijnen op te nemen. Daarmee is dit bier de eerste internationaal erkende Nederlandse bierstijl. Ons kuit bier werd eerder al verkozen tot 'Beste Nederlandse kuitbier'. We zijn natuurlijk trots op dit resultaat en zien hier een stimulans in om te blijven kiezen voor de hoogste kwaliteit en door te gaan met de ontwikkeling van bieren in Nederlandse stijl.

Lezingen over bier
In aanwezigheid van een illuster gezelschap met onder andere Frank Clark, Ron Pattinson, Randy Mosher, Stan Hieronymus en Martyn Cornell presenteerde ik onlangs mijn visie op gruit en gruitbier tijdens een lezing in Virginia, USA. Gruit was géén kruidenmengsel; ‘gruit ofte cruyt’ waren verschillende dingen hoewel de kruiden wel met gruit vermengd konden worden.
Het onderzoek naar gruit is nu ook vervat in een artikel dat gepubliceerd is door de Brewery History Society in nummer 166 van 2016 p.50-53 van BREWERY HISTORY.
De snel toenemende kennis en veranderende inzichten over de geschiedenis van het bier in de Lage Landen zijn een mooi onderwerp voor een presentatie, workshop of master-class. Lezingen worden gegeven in binnen- en buitenland, in het Nederlands of het Engels, al dan niet begeleid door een historisch bier. Is dit misschien ook iets voor uw evenement? Informeer via de contact pagina naar de mogelijkheden.


doprgb50-455