Nederlands bier

We begonnen 10 jaar geleden op deze plaats met goede informatie over de geschiedenis van bier. In die tijd was dat erg zeldzaam en was er nog erg veel onzin en folklore.

Eerste bierrevolutie
Tegenwoordig (2021) is dat anders en er komt steeds meer goede informatie beschikbaar. Eerder was er het boek 'Brouwen aan de Eem', geschreven door mijn vriend en historicus Leendert Alberts. Zijn nieuwe boek belooft een echte mijlpaal te worden. Graag aandacht voor zijn actie rondom de publicatie van zijn boek getiteld: Hop, de eerste bierrevolutie in Nederland.

https://www.geef.nl/nl/actie/hop-de-eerste-bierrevolutie-in-nederland/donateurs


Ontwikkeling mouterij-techniek
Een ander aspect van Nederlands bier zijn de ingrediënten, met name mout. De honderden brouwerijen in Nederland, evenals nog veel meer in het buitenland, zijn vrijwel uitsluitend aangewezen op industrieel gemout graan.
Helaas is de ontwikkeling van de mouterij, terwijl die bijna gereed was, gestopt door een gebrek aan tijd en geld. Mouten van graan aansluitend op de schaal van de vele ambachtelijke brouwerijen (5 - 50 HL) is nog steeds niet goed mogelijk.

In Amerika is in het afgelopen decennium een 'micro-malting' business tot ontwikkeling gekomen die meer is toegesneden op de schaal, specifieke wensen en meer locale vraag van de brouwerijen. Men loopt daar ongeveer tien jaar vóór op de ontwikkelingen in Europa.

Propositie
Apparatuur voor het mouten van graan is extreem kostbaar. Er zijn slechts enkele aanbieders die, of nog ouderwetse apparaten aanbieden die fossiele brandstoffen gebruiken en ondanks dat erg duur zijn. Of een paar aanbieders van modernere apparatuur die nog véél duurder zijn. Ruimte genoeg dus voor gewoon goede en robuuste machines die bereikbaar zijn voor een grote doelgroep. Dat kunnen brouwers zijn, maar ook graanboeren, handelaren of anderen die inzien dat je zo een unieke niche in de markt bedient. Die markt bestaat in geheel Europa en is dus best groot en interessant.

Na diverse gerichte studies in binnen en buitenland, meerdere reizen naar Amerika, mouterij bezoeken en jaren van ontwikkeling en testen was het (helaas minimale) budget besteed en hield de ontwikkeling noodgedwongen voortijdig op.
Met name investeerders worden Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. over de details van deze zaak en de diverse mogelijkheden en kansen die er zijn om de ontwikkeling voort te zetten.

Freek Ruisdoprgb50-455