Nederlands bier
Witte Klavervier staat vooraan bij de volgende stap in de ontwikkeling van Nederlands bier: innovatie, terroir en lokale ingrediënten als onderdeel van coöperatie de Graanrepubliek in Bad Nieuweschans.

Nederlands bier is actueel
Met Nederlands bier bedoelen we vooral bier dat met Nederlandse ingrediënten wordt gemaakt. Anders dan je misschien zou verwachten bestaat dat nog vrijwel niet. Om die reden zijn we begonnen met een eigen mouterij die de basis van het bier, de mout gaat leveren.
Met deze mout zorgen we gelijk voor korte voedselketens, we weten precies waar het graan vandaan komt, namelijk van de buurman. En daarmee kunnen we ook zorgen voor meer diversiteit. Bij het bier van vroeger was dit precies hetzelfde en het is mooi om te zien dat het vandaag weer helemaal actueel is.

Stikstof crisis
Het oorspronkelijke bier in Nederland werd voornamelijk met gemoute haver gemaakt. Dat kwam omdat die haver het op de toenmalige arme gronden heel goed deed. De stikstofrijke grond van vandaag is daar minder geschikt voor. Het terugkeren naar dergelijke oude gewassen past in het tegenwoordige zoeken naar een nieuw evenwicht en meer biodiversiteit. In natuurgebieden wordt er alles aan gedaan om arme gronden terug te krijgen en landbouwgronden zouden op die manier ook armer aan meststoffen kunnen zijn of worden.

Micro-mouterij
Vanaf het eerste begin heeft Witte Klavervier gestaan voor Nederlands bier. Eerder kwamen we al met Nederlandse bierstijlen, maar daar horen ook Nederlandse ingrediënten bij die eenvoudig niet verkrijgbaar waren. We zijn de afgelopen jaren bezig geweest om Mouterij de Kiem mogelijk te maken, en die gaat er nu ook werkelijk komen met een extra krachtige naam; onlangs hebben we Mouterij KiemKracht opgericht, en zijn we gevestigd in Bad Nieuweschans. Dit wordt een aparte activiteit die min of meer los staat van het merk Witte Klavervier, maar is wél het resultaat van de visie en volharding achter de doelstellingen van Witte Klavervier. Het is datgene waar het merk voor staat.

VLB gecertificeerd mouter
Sinds enkele jaren doen we ervaring op met het mouten van granen en verzamelen hierover kennis, zowel praktisch als theoretisch. In 2016 hebben we een training bij de Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei in Berlin (VLB) afgesloten en zijn nu door de VLB gecertificeerd als mouter.

doprgb50-455