Witte Klavervier nieuw Nederlands bier
Witte Klavervier was oorspronkelijk een lokale brouwerij en mouterij in Zwolle. Witte Klavervier is verhuist en staat nu vooraan bij de volgende stap in de ontwikkeling van Nederlands bier: innovatie, terroir en lokale ingrediënten als onderdeel van coöperatie de Graanrepubliek in Bad Nieuweschans.

Nano brouwerij in Bad Nieuweschans
We zijn op dit moment bezig met het brouwen van experimentele bieren in onze nieuwe nano brouwerij in een oude stoomlocomotievenloods in Bad Nieuweschans. Vooruitlopend op de start van de mouterij (zie hieronder) worden hier nog biologische mouten van andere mouterijen gebruikt in combinatie met bio-hop onder andere van Joris Cambie uit Poperinge.

Micro-mouterij
Vanaf het eerste begin heeft Witte Klavervier gestaan voor Nederlands bier. Eerder kwamen we al met Nederlandse bierstijlen, maar daar horen ook Nederlandse ingrediënten bij die eenvoudig niet verkrijgbaar waren. We zijn de afgelopen jaren bezig geweest om Mouterij de Kiem mogelijk te maken, en die gaat er nu ook werkelijk komen met een extra krachtige naam; onlangs hebben we Mouterij KiemKracht opgericht, en zijn we gevestigd in Bad Nieuweschans. Dit wordt een aparte activiteit die min of meer los staat van het merk Witte Klavervier, maar is wél het resultaat van de visie en volharding achter de doelstellingen van Witte Klavervier. Het is datgene waar het merk voor staat.

VLB gecertificeerd mouter
Sinds enkele jaren doen we ervaring op met het mouten van granen en verzamelen hierover kennis, zowel praktisch als theoretisch. In 2016 hebben we een training bij de Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei in Berlin (VLB) afgesloten en zijn nu door de VLB gecertificeerd als mouter.

Onderzoek graansoorten
In een project samen met Wageningen UR (University & Research centre), Centrum voor Genetische Bronnen Nederland, UniFarm en SlowFood Nederland zijn voorjaar 2016 granen geplant, deels uit de genenbank, met soorten en rassen die we tegenkomen in de 18e, 19e en 20e eeuw. De bedoeling hiervan is om producten te ontwikkelen voor de micro-mouterij. Een kleinschalige mouterij heeft alleen bestaansrecht als de geproduceerde mout een meerwaarde heeft ten opzichte van wat nu al wordt aangeboden. De bijzondere graansoorten zijn in 2017 voor het tweede jaar vermeerderd op een perceel van De Graanrepubliek in Oost-Groningen.

Kuitbier 2016

Ons kuit bier won op de World Beer Cup in Denver 2014 een zilveren medaille. Daarnaast heeft de Brewers Association besloten het Kuit in de officiële richtlijnen op te nemen. Daarmee is dit bier de eerste internationaal erkende Nederlandse bierstijl. Ons kuit bier werd eerder al verkozen tot 'Beste Nederlandse kuitbier'. We zijn natuurlijk trots op dit resultaat en zien hier een stimulans in om te blijven kiezen voor de hoogste kwaliteit en door te gaan met de ontwikkeling van bieren in Nederlandse stijl.

Lezingen over bier
Na mijn artikelen over gruit, die aantonen dat dit niet slechts een kruidenmengsel was, nu een nieuw artikel over de voor-geschiedenis van gehopt bier.
De snel toenemende kennis en veranderende inzichten over de geschiedenis van het bier in de Lage Landen zijn een mooi onderwerp voor een presentatie, workshop of master-class. Lezingen worden gegeven in binnen- en buitenland, in het Nederlands of het Engels, al dan niet begeleid door een historisch bier. Is dit misschien ook iets voor uw evenement? Informeer via de contact pagina naar de mogelijkheden.

Bio hop te koop
Voor de huidige bieren van Witte Klavervier kopen we hop direct bij de boer. Dat is in dit geval biologische hop met analyse rapport en bio certificaat. De hop wordt gevacumeerd bewaard bij -18 graden. Voor de verkoop aan kleine brouwers verkopen we deze hop op afspraak aan de brouwerij gevacumeerd per 100 gram. Interesse? Hier vind je meer info.


doprgb50-455